Éves programterv a 2020-as évre

1.)

Mindszenty József (1892-1975) bíboros, hercegprímás születésének 120. évfordulójára avattak emlékkövet a templomkertben 2012 őszén.

2014 márciusa óta egyesületünk Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének évfordulóján szentmisével, gyertyagyújtással és főhajtással emlékezik a „fehér vértanúra".A Szentszék elismerte Mindszenty József hősies erényeit, ami lényegében annak elismerése, hogy nincs kétség, a bíboros Istent, egyházát, hazáját, népét nagyon szerette, az alapvető emberi jogokért akkor is felemelte szavát, amikor ez számára veszélyesnek ígérkezett” – mondta Erdő Péter. Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros szerint.

2020. március 29. vasárnap, reggel 8 órakor Kiss Gábor atya mutat be szentmisét, majd rövid megemlékezést tartunk a templomkertben elhelyezett emlékkőnél. Idén szeretnénk, ha a IV.Béla Katolikus Általános Iskola tanulói is aktív résztvevői lennének a megemlékezésnek.

2.)

Nőegyletünk ismét részt vesz a Mindenszentek Plébánia Karitász csoportjának nagyböjti adománygyűjtő akcióján. Ilyenkor tartós élelmiszert gyűjtünk és adományozunk a rászoruló jászfényszarui családoknak. Másoknak adni felemelő érzés, hiszen nemcsak a rászorulóknak segíthetünk ezzel, hanem a saját szívünkbe is békét hozhatunk, ami pedig a legfontosabb: környezetünket is buzdítjuk a jócselekedetekre.

3.)

Nőegyletünk tavasszal látogatást és kapcsolatfelvételt szervezett a nagyváradi Lisieux-i Kis Szent Teréz Nőszövetséggel. Határon túli kapcsolataink az ottani nőszervezetekkel nem újkeletűek. A Borsi Nőszövetség tagjaival több, mint öt éve ápoljuk ismeretségünket, tagjaik rendszeresen ellátogatnak Jászfényszarura. A nagyváradi Lisieux-i Kis Szent Teréz Nőszövetség elnöke Fleisz Judit, nyugdíjas történelem tanárnő.

4.)

Évi három alkalommal idén is folytatjuk a Főzzünk együtt – „Nemzetek konyhája” elnevezésű programunkat. Tovább ismerkedünk a határainkon túli magyar ízekkel és a gyümölcsök, zöldségek, fűszer- és gyógynövények tartósításával. Az összejövetelek tematikus témái lehetőséget adnak arra, hogy felfedezzük kulturális különbségeinket, és párbeszédet indítsunk arról, hogy mi az, ami közös bennünk. Miként lehetne tehát jobban gazdagítani az életünket annál, mint hogy jobban megismerjük az identitásunknak ezt a kulcsfontosságú alkotóelemét, és közelebb kerülünk hozzá? 

5.)

Május 17-én Veni Sancte szentmisén veszünk részt Budapesten, a fővárosban élő tagjaink szervezésében. Ekkor tartjuk éves rendes közgyűlésünket is.

6.)

 Augusztus 15. szombat.

1Úton Zarándoklat Jászfényszarun.Idén a Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért ajánljuk fel a zarándoklatot.

Ez a minden évben megrendezendő zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben a Felvidéken, Szlovéniában és Magyarországon egyaránt. Az 1Úton Zarándoknap sokezer ember számára nyújt zarándokélményt melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton.

Az 1Úton Zarándoknaphoz kapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák, közösségek. Az együtt átélt megpróbáltatások által, a közös énekszó erejével és az élen járó kereszt árnyékában a különféle helyekről érkező emberek, csoportok kapcsolatot építhetnek egymással is. A zarándoklás olyan életforma mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot…

A 2014-ben hagyományteremtő szándékkal megvalósuló kezdeményezéshez egyházközségünk is csatlakozott, és a Nőegylet tagjai szellemiségük okán rendszeres résztvevői az évente megrendezett zarándoklatnak. Hagyománnyá vált a zarándoklatot követő hálaadó szentmise utáni agapé, melyhez a Nőegylet tagjai mindig örömmel járultak hozzá munkájukkal és adományukkal.

Gyalogos zarándoklat - Jászfényszaru – Boldog – Jászfényszaru.

Kerékpáros zarándoklat - Jászfényszaru – Kerekudvar—Jászfényszaru.

7.)

Szeptember 19. szombat.

Nőegyletünk tíz fővel regisztrált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Kossuth téren megrendezendő szabadtéri miséjére és az azt követő körmenetre. Tagjaink egyénileg regisztráltak a világi híveknek elérhető konferenciákra, előadásokra.