Beszámoló a 2018-as évről

Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek s ezáltal üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen s kétesebb a jövő!" (Ipolyi Arnold) 

2018-ban számos sikeres programot tudtunk megvalósítani.

A kulturális örökség európai éve (2018) alkalmából valósítottuk meg a Főzzünk együtt – „Nemzetek konyhája” elnevezésű programsorozatunkat, melyet idén is folytatni kívánunk. Részt vettünk a Katolikus Egyház nagyböjti adománygyűjtő akciójában, ahol tartós élelmiszert adományoztunk.

A nőneveléshez és programjaink szakmai részéhez kapcsolódó szakkönyveket szereztünk be egyesületünk könyvtárába, melyeket szociális és pedagógia szakon tanulóknak, kismamáknak szívesen rendelkezésre bocsájtunk – kérjük jelezzék igényüket a könyvtárban, Nagy Ildikónál.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének évfordulóján szentmisével, gyertyagyújtással és főhajtással emlékeztünk a „fehér vértanú” -ra. A szentmisét Kiss Gábor atya mutatta be, majd rövid megemlékezést tartottunk a templomkertben elhelyezett emlékkőnél.

Májusban megtartottuk évi rendes közgyűlésünket.

 „Nagyanyáink hagyatéka a kredenc polcairól” címmel nagy sikerű kiállítást rendeztünk a Jász Világtalálkozóra. A kiállított tárgyak többsége féltett, régi családi emlék volt, melyet helyi lakosok és egyesületünk tagjai ajánlottak fel.

A Jász Világtalálkozó alkalmából két napos látogatásra és közös eszmecserére hívtuk a borsi programunkban (2015) részt vett asszonyokat. Bemutattuk településünket, tagságunkat, aktuális programjainkat és részt vettek a Világtalálkozó eseményein.

Elindítottuk a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet hivatalos Facebook oldalát.

Az 1Úton elnevezésű országos zarándoklaton – az édesanyákért - nőegyletünk titkára képviselte egyesületünket. A zarándoklatot záró hálaadó szentmise utáni agapén nőegyletünk ismét aktív szerepet vállalt felajánlásokkal és önkéntes munkával.

A Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal közösen szervezte meg Petrás Mária népdalénekes és keramikus előadását és kiállítását a hagyományos Erzsébet napi vásáron.

Az Erzsébet napi vásárban nőegyletünk jótékonysági akcióval is szerepelt, adománygyűjtést szerveztünk, egy rászoruló, tehetséges, tanulni vágyó fiatal lány támogatására. Az Erzsébet napi vásáron és az Angol napon összegyűjtött pénzadományt kis vendégség keretében adtuk át.

Nőegyletünk kiemelt feladatának tekinti rászoruló nőtársaink segítését. Anyagi segítséget nyújtottunk az Idősek Otthona egyik lakójának az olvasószemüvege elkészítéséhez, így ismét aktív tagja lehet közösségének.

Köszönjük Jászfényszaru Város Önkormányzatának az anyagi és erkölcsi támogatást és az adományozók segítségét!