„Amíg világ a világ, a magyar és a lengyel mindig barát"

A lengyel-magyar barátság napját 11 évvel ezelőtt rendezték meg először. A történelmi összetartás külön emléknapot kapott március 23-án. Mindkét országban hivatalosan a lengyel–magyar barátság napja ez a nap. Ezt 2007-ben szavazta meg a lengyel és a magyar parlament, egy évvel azután, hogy Sólyom László és Lech Kaczynski akkori államfők Győrben felavatták az első köztéri Magyar-Lengyel Barátság Emlékművet. JerzySnopek, Lengyelország budapesti nagykövete pedig néhány napja egy kiállítás-megnyitón azt mondta, a két nemzet ezeréves barátsága talán példátlan a világtörténelemben.

Jászfényszarun, 2017. március 25-én ebből a jeles alkalomból láttuk vendégül a Bali házaspárt. Egy szolnoki fiatalember és egy lublini lány évtizedekkel ezelőtt találkozott és kötötte össze az életét,amelyen végighúzódott a két nép barátságáért is végzett közös, áldozatos munka.

Bali István a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat külügyi referenseként a francia és lengyel kapcsolatok fejlesztésért dolgozott és dolgozik ma is. Bali Anna pedig az itt élő lengyelekkel tevékenykedik a lengyel kisebbségi önkormányzatban. És persze mindketten fordítanak,tolmácsolnak, segítene, ahol tudnak.

Külön apropót adott e nap kapcsán Bali István tavaly megjelent Lengyel-magyar kapcsolatok Jász-Nagykun-Szolnok megyében című kétnyelvű könyve.

Bali Istvánnak a nemzetközi kapcsolatok erősítése terén végzett munkáját számos elismerés is jelzi, mint a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje, a Lengyel Kultúra Szolgálatáért kitüntetés, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európa-díj és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díj.

A nemzetközi kapcsolatok elsősorban személyektől függnek,akik jól beszélik a nyelvet és ismerik az adott nép kultúráját.Bali Istvánnál ez egyaránt igaz a lengyel és francia nyelvre és kultúrára is. Amikor valaki munkával töltött évei után, kicsit visszanéz a pályájára, önkéntelenül is számadást végez,miért is dolgozott. A most megjelent kötet ékes bizonyítéka egy gazdag életpályának.

Impozáns, hatalmas munka gyönyörű kivitelben és a benne megörökített testvérvárosi kapcsolatok és vidékfejlesztő programok is bizonyítják: lengyel-magyar két jóbarát.

„Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” Stanisław Worcell